26 December 2010

bulan malang !

 Dengan ini aku m’iktirafkan bulan 12 thun 2010 sebagai bulan yang malang bagi aku. Huhu! Hari tu tengah2 bulan hp aku masOk workshop. Ntah ape problem screen hitam je. tOlak trik slide tetiba jd cam imej ngatif lak. Merah + hijau jer. Xnmpk pape. Dh mcm phone b’hntu kOt. Bnyi calling bunyi msg tp xnmpk pape. Pegi workshop tnya mkanik, mkanik kata problem riben. Repair RM130. Huhu! sblOm nk anta wOrkshOp bnyk kli gak aku piker. Yela aku blaja lagi. Duit kOmpom 100% b’harap kat mama abah. Cuti sem sbulan stgh dOk umah je xgi keje pOn *mama aku yg xbg bukn aku xnk*. So bila dh dOk umh je xdela income tetap kan. Nk tOpup pOn “paw” kat mama ngn abah. Akhirnya dengan muka pnuh simpati aku tnjuk la hndset ksyangn aku tu kat mama *anak mama katakan*. Hee! Aku pOn..
Senyum, xperlu kata apa2! Mama kata,

“pegi la anta kedai repair. dOk tnjuk kat mama, bukn mama leh tOlong repair pOn”.

Hik3! Sukenyer aku. Tp xtnjuk sgt la. Dlm hti syiOk giler tp muka dOk buat kesian xhbis lg.

“mahal ma, dye punya riben rOsak,jd cm hp mama hr tu *m’ayat libatkn mama skli*. Kena 130. kalong xde duit *smbil t’sengih mcm kerang xbape nk busuk*.

Tetiba mama jerit, “ambOi2, sblum nie duk mitak kat sape!” kuang3 amik ko sapieQah! ( test pOwer kunOn ) ;p

( Tamatla kesah tengah bulan )


Dan skarang kesah hujung bulan pulak. Lpas satu2. My beloved lappie. Huwawa! Sbnrnya lappie ni dh tnjuk prngai ms kat srawak lagi. Tp x kritikal lagi. Btery lappie aku sblum ni bleh b’tahan dekat 4 jam. Tetiba jd sewel. Dh mula bad, sejam je dh lOw. Day after day, xsmpi stgh jam mati. Sengal! Mula2 aku sabar lagi, xpe la nk bwt cmne kan. Tgu duwet PTPTN la bru repair. (kunOn xnk nyushkan mama abah lagik la) skali kemarin dlu lappie aku btOl2 nazak. Bru lpas cas xsmpai 5 minit, lOw. Btry empty. Argh! Geram! Jawb nye kna la aku anta g Ospital gak. Mjur kna thn kat wad biasa je. Anta pagi, tghri dh leh amik. Just tukar btery baru. Tp btry baru pOn ingt cm btry energizer ker. Aku bajet xsmpai satus. Skli tnya RM 230. Yes! Padan muka aku. hadOi! Lappie adik aku screen crack, RM 700!
(mamat tu lg sengal, laptop bli bru 3 bulan dlm wrnty lagi dh crack)

Lagi la aku srba salh nk mitak. Min punye lptOp RM 700, aku RM 230. Oits! dh bley bli nOtebook baru sbuah kOt! Tp apekan daya,

terlajak kata bOleh cOver terlajak anta kat kedai ko tanggung la sendiri!

Aku pOn mengadu2 manja la kat mama. Nk gto abah xbrani. Hehe! Akhirnya 
buat b’puluh2 kali nya spnjang cuti sem ni, aku nyusahkan mama lagi. Huwaaa! Mama kua duit lagi utk aku. Serentak lak tu amik lappie aku ngn min. Mama! kaklOng sayang mama! Muah3!
gilO btOl bulan nie. Memg malang. Dh la result cm cun macam mOnyet betina yang dh lanjut usia, handset ksyangn rOsk, lappie rOsak. Adui! Bertimbun2 dugaan.

battery aku yang disahkan m'hidap pnykit jntung. dats why xdpt b'tahan lama. sedih kan!


tamatla riwayat kamu!



~ December 2010 akan ku kenang kau dlm ingatan ~



thanks for reading ! jangan malu-malu nak komen tau (◕‿-)

23 December 2010

kisah PMR

tingtOng tingtOng! Hari ni result pmr kuar. Adik aku Cik Najat Witra pun apa lagi bukan maen gelabah dye. Pkul 3 pagi td dye bangun bca Quran. Maybe tu cara dye nk ilangkn rsa gementar dye. Pagi tadi riuh la umah aku. Aku ngn adik2 yg laen mnambah2 ktakutn dye. kitOrg seap advice dye, suh dye b’sabar trima je bape byk dye failed. Hehe! Seminggu nie xhbis2 usik dye pasal result. Masing2 tnya2 bape byk ajat nk failed. Hehe. Seap tulis2 nOte kt whtebOard lagi. Result ajat dijangka, 1A 2B 4C 1D 1E. hehe kejam kakak n abang pon :) tp salute la kat dye. Mcm2 kmi kata tp dye x kata pape, dye senyum je. Seap kata kat mama abah jgn sdih tau klu tgk result dye. Hehe! Ajat2!
X cukup lagi tu. Smpi kat dewan skOlah pon aku stil usik dye. Dye seap nk t’berak2. Aku tnya, dye trget bape. Dye kata trial dapat 2A, so yang btOl maybe dpt 3A kOt. Haha! Sejam tunggu, tiba la saat yg dinanti2. Pngetua umum bilangn pelajar cmerlng. Ramai jugk thn nie. 66 orang.
Aku dngn adik aku Aja, dOk dgr jela ucapan2 dgn rs pnuh mngntuk. Smpai time amik result, aku org p’tama gi kt meja amik result beb. Hehe! Semngt. Bukn ape xlrt dh nk tunggu lama2. Huhu! Blum smpat aku jupa nama Najat Witra, Aja dh jerit dulu
“uish! ajat!! bia btOl, ya Allah!”
lebih kurg gitu la aja jerit kat depan tu. Aku pOn trus belek cr nama najat *cikgu cluz dye cr slip*. Bluurrbb! Ajaaaattt!! 8A! sgguh aku tergezut. Alhamdulillah! Mnitis air mata aku. Xsgka ajat dpt result excellent *sbb dye mcm slow* hehe!
Aku sign2 trus kua dewan cr ajat. Jupe je ajat aku gto suh dye sabar. Sibuk dye tny aku,dye dpat bape. Aku pOn ckp la,
“sabar ye jat, ajat dh usaha dh, ajat dpat 4A. Okla tu. Sabar tau”
lbih kurg gitu la ayt aku. Ajat senyum je. Dye suke. Hihi! Seap kata kat aku,
“ajat memg dOk rasa dh ajat dpt byk tu je”.
Aduhai adikku. Humble nye kamu :)
Dh jauh cikit dr org rmai aku trus pluk ajat, cium2 ajat. Then baru aku ucap thniah. Then bgi slip pmr kat dye. Lama dye tgOk. Tau2 aku tgk dye dh nanges. Hehe ajat2! Seap tnya aku lagi, “kaklOng awat byak sgt”. Hehe! Lawak kan. Aku jawb bali “u deserve 4 it sis! cOngrates!” :)

Adikku najat witra, thniah! B’baloi usaha ajat slma ni. Study smpai pagi. Teap hri bgun tgh malam sOlat hajat. Tgk, Allah dh bg gnjaran terbaek untuk usaha ajat tu, Ajat dpat 8A utk PMR. Tahniah cyg! Truskan usaha ajat. Berusaha lgi di SPM nnti. :)


** xsbar tgu result SPM aja lak lps nie ** ^_^

thanks for reading ! jangan malu-malu nak komen tau (◕‿-)

22 December 2010

my ideal man

Semalam aku dpt satu sms. P’hntar sms tu tnya kat aku, “awk, ape ciri2 lelaki idaman awk. Klu awk nk kawen, awk nk plih lelaki yg cmner. bOleh x klu sy nk tau.” Kuang3! Aku terkedu. Aku jwb balik, “rhsia! xleh gto awk sbb sy malu. Malu tkut kalau2 awk kata taste sy ni *melampau2 a.k.a ngada2* lak. Padahal sy sndiri pOn xbape nk semenggah. hehe!”

Tp hakikat sbnarnya, dalam erti kata yang lainnya,aku sndiri xleh nk list lg. xpenh t’pikir lak pasl laki2 idman neyh, tu pasal xleyh nk gto. Asal kn b’agma islam n baek hti ak trima je. Hehe! Tp alang2 dh kua sOaln gitu nak plak aku meng’list’kan ape la ciri2 llki idman aku spti yg t’kandung dlm sms y aku trma.

First skali paling pnting mustila b’agama islam kan. Xkn aku nk pilih hindu pulak kan. Ish!

Beriman. Penting jgk tu. stakat b’agma islm je tp x b’iman xde mkna jugak.

sOlat kasi cukup 5 waktu. Kdg2 beriman sume dh tp sOlat tgal2 jgak. Sbbnya aku ni suka melbih2kn tidO. So teman shidup smti aku ni bOleh la m’ingt2 kn aku. Heret2 aku ke surau slalu. Amiin~ ^_^

sentiasa b’sedia utk jd imam. Ni antra syrat paling utama.  M’jd idaman aku sjk di bngku skOlah *kegedikan t’lampau*. Bukn ape, nk jd pmimpin dlm keluarga mestilah pandai pimpin sOlat t’lbih dlu kn. So, bOleh la kita sOlat jemaah steap hri kan :)

hOrmat ibunya. Sbb kata org, lelaki yang m’hOrmati ibunya ialh lelaki yg m’hormti kaum wanita. *ska tgk lelaki yg suka mnja dgn mak dye, suweeet sgt!*

Bebas merOkok. Aku xnk jd perOkok pasif. Aku juga xnk husband aku sakit kerana rOkOk. Klu bolh aku xnk ank2 aku m’besar dlm kawsn merokOk. So, sila pilih, saya atau rOkok? :)

cOol n penyabar. Jauhkanla aku dr lelaki yg panas baran. Sgt takOt. Mntak smpang mlaikat 44!
Jujur. Saya xsuka lelaki yang suka menipu. Sbb sy ni kuat cmburu. Bila awk mnipu, nnti sy pikir yg bukan2. Klu nk tipu, bgtau awal2. Boleh kita sama2 lawan tipu. Adil kan? :)

B’tanggungjawab n pemurah. Kena tau tugas sbgai ketua dlm fmily. Jgn sume harap kat kaum wanita jer. aku allergic ngn lelaki yg kedekut taik idung masin. eee xsuker!

Rajin a.k.a ringan tulang. The best example is my daddy :) klu hr cuti xkeje, abah musti tOlong mama masak kat dpur. Sweet! Abah tolong mama lipat kain. Berdable2 sweet! So dats why aku berangan2 ditemukan lelaki yg rajin n ringn tulang. Hehe!

Tengs! ckup 10 suda. Ciri2 yg laen2 y xt’snarai tu masih bOleh cOnsider. Hehe! Cam mngada2 dan m’gedik2 lak entri ni. Tp neber mind la. Its normal. Sume gurl kat dnia nie mesti ada lelaki idaman masing2. Hehe! Mcm aku gak la kan. smOga aku m’dpat suami yang sOleh yang dpt m’bimbing aku utk m’jd wnita sOlehah d dnia & akhirt. amiin3! :)




eh, yg nie ker? nie la hero aku. *in dreams* hehe!



thanks for reading ! jangan malu-malu nak komen tau (◕‿-)

14 December 2010

new year . new house . new life



Al kisahnye b’mula pd tanggal 1 muharam tahun hijrah, aku dan fmily m’angkat kaki dan tangan utk pindah ke rumh baru. Rumah aku sblum nie telah disahkan xselamat utk diduduki akibat serangan banjir terhebat baru2 nie. Agak dasat kan bnjir t’sebut. Xpe la itu ujian dr ALLAH. Maka berhijrah la kami dr lOrong muhibbah ke taman bukit kayangan. (puh! Tgal di kayangan siuut! Hehe!)

Erm, sedih dan pilu mnguasai diri nk tgalkn rumh. Bukn takat sedih nk tgalkn rumah tp sedih jugak nk tgalkan mOderm aku keseOrgn di rumh tu. Bukn aku xnk bawak “beliau” skali, tp aku xde kmahiran utk memasang kabel intrnet di tmpat bru seska hati. Jadi t’paksa la aku tgalkn mOderm kesyangn di rumah, tnggu incik TM dtg uruskn pemindhn streamyx tu. huhu!  Stress beb idup tnpa tenet. Cm nk mereng pOn ad.  Teap pagi aku ulang alik g umh lama. Nk On9 punya pasal. And skang pon aku kat umh lama, rindu nk on9. Huhu! tp kn paling xtahan tu, sjak pindh umah bru nie aku t’paksa m’kOntrol diri, xley lagi dh mnyanyi2 dlm blik air. Malu kt jirn sebelah! *kOnOn* :)

Ada lagi part yang paling best pagi2 kat rumh baru nie, xde dah radio Mama.Fm b’kumandang. Hehe! Mama dh resign jd deejay Am krew di Mama.Fm. hik3!

Maka dengan ini b’mula la hidup baru aku di rumah baru kat tmpat baru pd thn baru. match kan. Haiiihhh harap2 dpt la aku sesuwaaai2 kn diri ak d tmpat baru tuue. huhu!

~ chaaa chiiii chOoooOow ~

^_^

thanks for reading ! jangan malu-malu nak komen tau (◕‿-)

07 December 2010

renew azam di tahun baru


huu! pejam celik pejam celik, dah masuk tahun baru. rasa cam baru smlm je aku menyenaraikn azam baru, blum sempat t'laksana pOn lagi, dah masuk lak tahun baru. selamat datang awal muharam :) Alhamdulillah, aku masih diberi pluang untuk terus menikmati kehidupan semntara yang dipinjamkan oleh Allah yang Maha Esa.

bila dh tahun baru ni, mula la aku pOn mrangka azam baru utk tahun baru. hais! tp bfOre aku create azam yg baru, kena bwt review azam lama dlu. buat spOtcheck mana yang dh b'jaya dicapai n mana yg belum. azam2 lama yg msih blum t'capai, akn aku bawak ke tahun ini. .
check it Out ((:

AZAM TAHUN LEPAS

1.   xmau tinggalkan sOlat tanpa sebab ( 90% successful ) *biasanya yang t'tinggal tu sbb    t'lebih tido. xlain xbukan -subuh-*

2.   puasa sunat every mOnday n thursday ( prOgress in 30% je kOt ) *b'jaya dilaksanakan awal2 thun je. masuk tgah2 tahun t'gelam timbul*

3.   aku nak jadi anak sOlehah kat mama ngan abah aku. azam ni memg sentiasa di bawa dr tahun ke tahun. tp utk tahun lpas rsa nya ( 100% success kOt ). *mgkin sbb umur dh mkin banyak so aku pOn dah makin maced sekaligus tahu berusaha untuk menyenangkan hati mama n abah*

4. nak sambung degree jugak xkira papepOn. (100% berjaya dicapai) *kena campak ke sarawak akhirnya. padan muka aku*

5.   nak makan banyak, banyak dan banyak sbb nk naikkan berat badan - 60 kg ( 95% je). *last aku timbang berat on 30 nOvember. 59kg je. xckup 1 kilO je lg. huh!*

6.   xmao cari gado dgn my chenta, Mr.AfiQ Amzar Zainal. (50% b'jaya dlaksana ) *xdpt diselamtkan. aku kuat jelez. setiap minggu ada je kes yang aku bangkitkan masuk dlm our lOve cOurt. huhu! maafkan saya cinta*

7.   nak belikan handphOne kat mama. ( 100% succcessfull.yeay! ) *bangga nya aku masa tu. gunakan gaji aku sndiri utk belikan hadiah mahal tu kat mama*

8.   nak buat kOrban ( 0% ) *xdpt dilaksanakan sbb aku further stadi, so xde lagi gaji bulanan masuk kat aku*

9.   azam paling gempak! aku nk jd gadis yang matang yang ayu lagi mengayukan.
(50% jer b'jaya) *50% tu utk ayu je. haha xley blaaa. part matang aka maced tu xb'jaya cikit pOn. msih banyk kritikan yg aku trima mngatakan aku xmaced prangai cm budak2. adOyai*


huh! see. byk lagi azam aku thn lepas yg masih blum dpt ak capai. 3 je dr 9 azam aku yang b'jaya spenuhnnya. 6 lagi masih d awngan. thn ni b'ganda2 la jadi nyer. so aku kena bawak azam 1,2,5,6,8,9 ke thn baru. memandngkan dh ada 6 azm yang memg sdia ada dh, so ak nk create cikit je tmbh. xley byk2 sgt kang 1 pOn xjadik. . .huhu!

AZAM TAHUN BARU

1.   xmau tinggalkan sOlat tanpa sebab

2.   puasa sunat every mOnday n thursday in a week

3.   nk naikkan berat badan - 60 kg 

4.   xmao cari gado dgn my chenta

 5.   nak buat kOrban (kena stat kumpul duit dr skg. yeah!)

6.   jadi aku nk jd gadis yang MATANG_MACED yang ayu lagi mengayukan

7.   nak study hard. xmO maen2 dah. siyes! serik sgt2.

8.   x mO borOs. akan cuba jimat jimat dan jimat!

9. xmaO mengata2, mengumpat2, mengutuk2 org laen.

10.   amar ma'ruf nahi mungkar. I'Allah :)

titik ! ckup dlu 10 azam baru di tahun baru. klu bOleh thn baru nie aku nk cpai sume 10 azam tu.  Insya-Allah!








Salam Maal Hijrah to all!
Life has to gO on and it will gO on, until my last breath. Insya-Allah!
May Allah always with me thrOughOut my jOurney in diz life..amiiinn~ ^_^

thanks for reading ! jangan malu-malu nak komen tau (◕‿-)

05 December 2010

~ best friend ~

nOthing tO stOry mOri. juz wanna share sumthing bOut frenship. wut meaning of FRIENDSHIP ? 

"F" is for Fun - That friends share when they are together 
"R" is for Reliability - A true friend is someone that you can always rely on 
"I" is for Interest - Someone who is genuinely interested in you, your fears, joys, and life
"E" is for Energy - They pick you up when you are down, and give you the energy to go on and believe in yourself
"N" is for Nothing - Nothing is ever too much, no matter what time it is, night or day
"D" is for Distance - Although the miles may separate you, a true friend is never far away
"S" is for Secrets - Your feelings and personal/private thoughts that you can only share with a friend
"H" is for Happiness - The way I feel when we are together
"I" is for Inseparable -Through good times and bad, tears and laughter. A friend will always be there for you jst frnds like u
"P" is for Perfect - The friendship that you and I share. You make normal days into special days. Turn my tears of sorrow into tears of laughter. My world is a brighter place due to the friendship and love that we share


penting kan frenship dlm khidupan kita. siyesly aku memg xleyh hidup kalau aku xde orang yang bernama "kawan". bOleh mati kutu. xtipu. Oleh yg demikian aku sgt2 aprciate 4 those yg sudi jd my fren. lOve u Ol. sgt2! and special mecial thanx jugak kepada segelintir hamba Allah yg pernh m'jadi "sahabat" aku paling "baek" punya yang maen tikam2 aku dr belakang. (guna pisau paling tajam) sakit wOi! xtipu. tp skrg lega suda. cuma parut luka tu stil ada, degil tamau ilang. huh!

yang nie plak special utk kawan2. test form utk kOrg nilai aku. layak ke aku jd bestfren kOrg. hehe! check it Out!.. 

I AM NOT YOUR FRIEND IF.....
you have to think before you speak to me!

 
I AM NOT YOUR FRIEND IF.....
my presence ever makes you feel uncomfortable!

 
I AM NOT YOUR FRIEND IF.....
you have to thank me for everything i do for you!



I AM NOT YOUR FRIEND IF.....
you have to say sorry for everything
that you don't do!



I AM NOT YOUR FRIEND IF.....
you have to ask me for favors!



I AM NOT YOUR FRIEND IF.....
you think i would not be curious to
know your new philosophy of life!



I AM NOT YOUR FRIEND IF.....
you go by what i say and do not understand
what i don't say!



I AM NOT YOUR FRIEND IF.....
you think that listening to your dreams
would put me to sleep!



I AM NOT YOUR FRIEND IF.....
you think that seeing you in pain, would
not bring a tear to me!



I AM NOT YOUR FRIEND IF.....
you think I do not remember the first time
we met!



I AM NOT YOUR FRIEND IF.....
you don't see the thousand ways I try to
make you happy!
 
amacam. . ?

ada 1 lagi. . . . barang baek punya. . . taraaaa!
yang nie khas aku buwat utk kawan2 aku. cantik xcantik blakang kira. ayat cun atau x cun blakang kira. yang penting aku buat. hehe! 




** mOde : rindukan my fren! **


thanks for reading ! jangan malu-malu nak komen tau (◕‿-)

04 December 2010

yeehaa! akhirnya. . .


Dalam menikmati kesedihan yang melanda diri setelah melihat
result aku yang sgt 'cun' + perang dingin dengan 'my chenta',
 aku cuba membuzykan diri aku dengan melakukan aktiviti2 yang menyemakkan minda, menyerabutkan otak, m'cabar kesabaran n membazirkan tenaga aku. Aku layan moOd tunggang t'balik aku tu dengan mendengar lagu. sume lagu kat you tube aku layan (tensiOn punya pasal). Jeng3! Di situlah aku bertemu dgn satu sumber pencetus ilham utk memulakan aktiviti yg 'berfaedah' nie. jatuh cinta aku dgr lagu tu, lyric best kOt. trus aje t'ingat 'my chenta' (gedik kan, kOnon2 perang tp nk jugk rindu2an). macam biasa, lappie kesayangan aku adalh senjata utama utk melancarkan aktiviti t'sebut. Maka bermula lah episOd memilih gambar2 best utk dimasukkan ke dalam kandungan aktiviti yang aku buat nie. then mula lah aku menjadi tukang edit yang 'profesional' mengalahkan professor. huh! dekat sejam jugak ak m'buang emas aku (masa) dgn m'edit pic2 kehOrmat yang telah t'pilih. gambr dh seap. lirik lak xde. 
cari beb cari. xsush pOn sume di hujung jari. 
lyric setel! 
sO mula la aku drag phOto 1 by 1 masuk ke windOw mOvie maker. then masuk lak lagu. edit2 sket2, replace sna sini. Ouch lastly smpai la kat part yang paling m'cabar kesabaran. put the lyric intO my video. adOyai btOl2  m'cabar kesabarn, aku edit bawah, lyric kat atas lari. jenuh jugak nk set time bg lirik kua seiring dgn lagu. mujurlah aku ni penyabar orangnya. (kOnon sabar). 
setelah hmpir 6 jam kOt (3.20pm-11.30pm) - makan, mandi, sOlat, amik mama kat sekOlah, prepare dinner + publish skali...finally....taraaaa~


video






terhasillah video yg x diiktiraf neyh. wlpun bease2 je tp aku sgt suka. haha! hilang pulak keserabutan aku tgk video yg ad muka 'my chenta' yang sush nk cenyum bila b'gmbar tu. haha gedik2!
juling mata aku m'hadap lappie dr petang td.
tp xpe terlupa seketika kat benda2 yang bwt aku b'dukacita tuu.
heee~ Akhirnya. . . . 
 
"PERFECT TWO"

thanks for reading ! jangan malu-malu nak komen tau (◕‿-)

03 December 2010

result Oh result !

i have a bad day!
result dh kua. sadisnya aku melihatkan result aku! disappOinted!
adOyai kenapa kah seteruk itu. semalas2 aku di kOlej dlu xpenah dpt result seteruk ini. hOw cOme?? huh!

wajah aku tatkala melihat result yang hampeh itu!

menangis2 aku tgk result aku. subjek killer yang aku takOt macam nak giler leh masOk zOn slamat. subjek yang mcm leyh target lak yang masuk gaung. aduh! :(
pengajaran beb pengajaran. next sem tOlong stadi hard Okeyh. dun play2 lagi najwa sapeeQah! mapuh keras la aku nk kejar 3 pOinter next sem. hOpe i can do dat. 

yeah chill sapeeQah chill!

U CAN DO IT!

let by gOnes be by gOnes keyh!



thanks for reading ! jangan malu-malu nak komen tau (◕‿-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...