24 March 2011

tOp ten

10 kategOri lelaki yang aku akan cuba jauhi...
(untuk dijadikan hubby / suami / husband)

10. kaki perempuan / kaki jantan (gay)

obviously la kan? siapa yang suka kalau lelaki yang bakal jadi hubby kita ni kaki perempuan. Haiss ! mintak dijauhkan laa. kalau ko tu kaki perempuan tapi duit penuh pOket tak pe jugak. ni dah lah takde duit. mintak duit bini. joli sakan. hisy. Sila jauhkan diri ko dari aku! ataupun kaki jantan. Apakah itu? sedih2. aku bukn nak m’deskriminasi sepsis ni. But try tO think about it. aku tanak la nanti aku ditinggalkan gara-gara lelaki lain. Uh, sentap dOwh!

9. semuanya perempuan. ini perempuan. itu perempuan

apa maksudnya tu? maksudnya di sini. aku tak suka lelaki yang tahu nak TAKE je. GIVE tak maO pulak. paham kah?

contohnya :  syg buat itu buat ini oke. syg kan perempuan. Tu keje p’puan takkan abg kena buat. or. syg tak payah buat benda tu. Syg tu p’puan. Nape takde laki dah ke.

oh. stereotype sungguh ko ni. jangan macam tu. baik kahwin atau bercinta sekalipun kena ada give and take. mana boleh take aje. not fair! buat kerja sama2. kan senang.

8. malu nak minta maaf
tak perlu malu nak mintak maaf. wait? malu or ego? apa2 je la. sOrry is de miracle wOrd in diz wOrld tao. mitak maaf adalah perkara paling manis dalam sesuatu pergaduhan. Kenape, x pecaya ka? pergi bergaduh lepas tu cakap la sorie. tak susah pun. eventho 'sorry seems to be the hardest word' tapi tu je la ubat segala pergaduhan dan ketidakpuasan hati. Dari panas terus cOol. Aku tau la my chenta slalu begitu dengan aku. Saya respect sama kamu, xpenah malu mitak maap.
Lebiu ! yeaaaaw ! out of tOpic :)

7. suka ambil kesempatan.

dari segala aspek. yang jenis suka nak pegang2 orang sesuka hati ko je. habis tu laki aku nanti nk dapat apa? sepah? kalau tengok wayang tangan merayap macam sotong kurita mungkin tak perlu ye. unless u are my hubby. then u can do whatever u want. hurm. think twice. don't act like a maniac! I dun like !

6. penipu / putar belit

ni lagi aku hangin. aku bukan la cakap yang aku ni jujur sangat. Tapi kalau sampai dh tinggal sebumbung tido sebantal pOn maen tipu ni agak sentap la. Sakit hati dOwh kalu jadi tunggul kayu kena tipu hidup2. Sapa mau? Aku tamau. Aku ni sensitip sikit. Kalu tatau kena tipu xpe. Tapi kalau dapat taO aku ditipu hidup2, get ready la nk makan penipuan aku balik. Huh !


5. pengotor tahap gaban

durgh! ni lagu satu spesis yang perlu dijauhi. pengotor macam mane pulak? kau nampak hensem segak bergaya dari luar je. wangi semerbak bak kasturi. tapi yang lain2. Ish ! skali pandang segak bergaya, dua kali pandang daki merata-rata. Uh!

4. Panas baran

Uisss yang ni sangat tidak aku gemari. Jauhkan la sepsis ni dari aku. Bila dah panas baran, salah sikit je pOn nak mengamuk. Takut aku ! silap2 hri bulan masuk ICU aku. Slalunya orang kata, lelaki yang merOkok ni kategOri panas baran. Sejauh mana kebenaran aku xpasti. Tapi chenta aku setakat ni Alhamdulillah x pernah panas2 baran dengan aku. Even beliau smoking, tp beliau juga la yang selalu menyejukkan aku. Thanx darling.

3. pengongkong

ni lagi satu. nak kongkong aku? bOleh. Tp bia berpada2. Jangan terlampau sangat. nak pergi sini tak boleh. nak hang out dengan kawan2 tak boleh. Nak balik rumah family xboleh. Nak borak dengan kawan xbOleh. semua tak boleh. tak perlu lah nak terlalu kongkong. huh. aku tak pernah nak kongkong lelaki. sebab aku tahu perasaan dikongkong tu macam *$%^! jadi mudah kan? Jaga batasan masing2. kOngkOng bia berpada. Over sangat kOngkong takut aku jadi kingkOng.

2. tak suka kawan-kawan aku

aku ramai kawan. baik lelaki dan perempuan. aku tak mintak untuk hang out dan gila2 sekali bila b’sama dengan kawan2 aku. tapi jangan kritik kawan2 aku. apa masalah? janganlah menjadi terlalu stereotype. jadi sila berhambus dari aku kalau kau berfikiran seperti itu. kawan aku sangat penting dalam hidup aku. kalau tak. nanti bila aku kawin nak jemput siapa? kambing?

1. kaki pukul (bodoh kau!)

ni lagi satu spesis yang harus dilenyapkan dari muka bumi ni. menyusahkan orang. nak keje pukul orang je. kau ingat kau lelaki. kau dominan. sesuka suki kau je nak pukul orang? pegi mati! dari merana duduk dengan mereka yang kaki pukul tu lebih baik aku duduk dengan kucing. tak ada kena pukul. tak ada lebam2. kena cakar je. calar sikit aku tak kisah. pegi mati kepada semua kaki pukul. ye anda. berani la pukul aku. aku pukul kau balik! ingat aku tak berani!




thanks for reading ! jangan malu-malu nak komen tau (◕‿-)

23 March 2011

cOngrates!

ding dOng ! hari ni result SPM kua. yeaaa ! berdebar2 aku tunggu result adik aku. pandai lak dye nyOrok2 kan result dye. adui ! 

tu pOn jenuh aku call merata2. sms xhenti tanya. adui ! aja2 !

and finally i gOt it. she tOld me dat she's gOt 4A 6B 1C in SPM. 

cOngrates2! its oke sis. nOt bad la. aja dah cOba yg t'baik kan.
xpe2 dun be sad. chill oke.

we're olwez be wit u sis. cOngrate again and again. 

lOve u yaa sis !

Naaa ! amik ni hadiah utk aja. hik3! welcOme tO kuching yaa :)


thanks for reading ! jangan malu-malu nak komen tau (◕‿-)

22 March 2011

k . A . w . A . d

"kireiiiii, kanan kireiiiiii, kireiiiiip kireiiiiiip…"

"skuadddd skuaaadd  !"

"berhennnnnnnnn….ti!!! "

"1 up 2 !"

yeah kawad! kOrg suker tak kawad? Aku, nak kata suka sangat tu x jugak. Tapi layan jela. Ada yang best and ada yg unbest. Yang best nya bOleh buang stress dalam kepala dengan m’jerit sekuat hati kat padang kawad. Yang unbest nyer tu lepas kawad muka akan b’tukar jadi black and bOld and beautiful. Yeaaaw! Sangat x suker.
cari2 ! mana paling bOld n black, itulah aku. huhu!
 Last aku jOin kawad dulu2 la masa PLKN. But since last 4 years, aku masuk kOlej xde kawad2 dah. Then skrg masuk UNIMAS aku TERjOin lagi skali kawad. Aku jOin kawad ni pOn bukan ape, just nak kutip cOp kOlej kumpul merit. Dats why aku sanggup m’hitamkan diri yang dah sedia hitam utk jadi wakil kOlej Allamanda dalam p’tandingan kawad kaki. Yang lebih m’banggakan, kitOrg training kawad just dlm masa 3 hari 2 malam je. gempaQ kan. Dengan latihan selama 3 hari 2 malam tu kitOrang t’paksa fight dengan geng PALAPES and SUKSIS. Fuh! Geng2 sifu kawad dOwh. kOntnjen diOrg hentak kaki kua satu bunyi je. Kontinjen aku hentak kaki, bunyi cam taek lembu jatuh. Haha ! Tp xpe relax sudah. Ape yang penting? cOp kOlej. Kalah menang belakang kira.
Hehe! *xde semangat juang langsung kan* :)

lagipOn rasanya memg kOmpOm xleh nak menang pOn. kOntinjen laen pakai uniform seragam cun habis. kitOrang punya kOntnjen pakai baju cam nak gi maen bOla. adOyai. Haha! Memang aneh la.
Tp UNIK. *kOnon* ;p
see ! style kan baju kitOrg. hee !
 keputusan akan kua hari penutup feiskou next week. Juara memang kOmpom dapat kat PALAPES. And tempat terakhir kOmpOm kOntinjen aku ALLAMANDA. dOwn btOi aku ni kan. Haaaiih !
kitOrang bergambar je lebih, kawad macam hampeh. Akulah tuu yang paling hampeh ! lalala~





THE END       


thanks for reading ! jangan malu-malu nak komen tau (◕‿-)

20 March 2011

open table !

Semalam my fren belanja makan pizza! sangat best la dapat hang out tOgether wif member2 yang
biOl + mereng. tambah2 besh bila ada orang open table lak kan. Lagi superb tuu. Baideway thanx tO nOrli affendi atau sekarang telah digelar OKB. kamsa midaaa nOrli :)


Orang Kaya Baru dengan gaya steady tunggu kitOrg order. hehe!



waiting fOr de pizza. bikin kecOh pizza hut kOta Samarahan.





JOy dah lapar sgt tu. tunggu pizza xdatang, kitOrg lak dijadikan pizza.





Finally ! nyummie. jemput2 makan :)






hantu kamera. Pantang nampak pOrt baek. singgah selalu. hais!








yaaaw ! dah macam sardin kitOrg pOsing. BFF ! :)









pen Off ^__^

thanks for reading ! jangan malu-malu nak komen tau (◕‿-)

17 March 2011

saya gagal sOftskil !



abah dgn mama selalu pesan, jangan sekali-kali putus asa.
semua masalah ada penyelesaiannya kecuali mati.

tanpa kegagalan hidup tak bermakna. ya! kegagalan.

aku dah gagal satu subjek. even subjek tu juz one kedit hOur, tp affect jugk la kat aku.
huh! pdn muka! *sapa suruh skip2 gi kelas!*

salah sendiri kan?

akibatnya?

akan mengulang sOftskill di tahun 3 nnti bersama student 1st year. apa2 aje lah.
kadang-kadang kalau aku tak gagal tak best pulak kan? *sekadar nak sedapkan hati yang duka*

luckily subjek tu bukan subjek kena amik exam. jadi mudahlah.
juz perlu merajinkan diri utk datang ke kelas n dengar lecturer mengOmel di
depan then makesure attndence full. 

haha!

gelak besar ko. tapi dalam hati. berkocak jugaklah. takut memikirkan xpasal2 xbOleh grad and kena extend gara2 xckup kredit hOur. huh.

like some people said 'SUCCESS IS 99% FAILURE'.

so dont give it a damn. dun give up!
capieQa gO gO gO dun give up! 



thanks for reading ! jangan malu-malu nak komen tau (◕‿-)

13 March 2011

mama, saya mau kawen !

kenapa aku eksaited nak kawen? sebabnyer hari ni aku teman my rOomate melawat kakak angkat dye bersalin. Ouh teruja nyer aku tengOk baby bOy yang cute tu. Owh Geram, sangat geram! Dari rasa keterujaan melihat baby tu, datangla ke eksaitedan aku nak kawen. aku mau kawen! gediks!

tengOk tu baby rifki. kiut kan. pandai maen2 mata lagi dgn aku. hehe!

mummy cOmel wit cute baby. keh3!
 
sempat lagi berangan. hais bila aku nak pegang anak sndri lak nie. yeaaaaww!

tengOk tu. ada style ibu mithali x aku. haha!

- pen Off - ^_^

thanks for reading ! jangan malu-malu nak komen tau (◕‿-)

07 March 2011

kedekut vs stingy


Ape makna KEDEKUT? Ape makna STINGY? Rilex2, jgn pening jgn cOnpiuz. Kedekut dalam bahasa Omputih is stingy. Stingy itu pulak kalau dalam bahasa melayu maksudnya kedekut. Putar belit x aku. Haha! Kalau bahasa bermaruah dan berdarjat, kedekut is kedekut tapi kalau bahasa mangkut tingkat, kedekut maksudnya bakhil a.k.a taek idOng masin.

Bila cerita bab kedekut ni, memang susah nak cakap. Kadang2 kita sendiri pun tak sedar yang kadang2 kita ni pOn ada sikap kedekut. Tapi kalau orang kedekut maybe lah ada sebab kan? Takkan suka2 nak kedekut pulak! Kadang2 tu maybe lah sesetengah orang tu kedekut sebab nak berjimat cermat.  So duit yang ada tu bukan senang2 nak dibelanja kan. Banyak lagi keperluan lain yang perlu difikirkan. Yang tu aku faham, aku bOleh cOnsider. Tapi kalau perangai tu dh macam haji bakhil lagi kedekutnya, aku xmampu lagi
nk cOnsider,oke! barang orang dye nak guna tapi barang dye, dye simpan elOk dalam lOker. Itu memang kedekut nak mam***!

Siyezly! aku memg benci dengan orang yg berperangai najis mughOllazoh camni. kalau hak orang lain punyalah beriya-iya nak kan tapi kalau hak sendiri huahuahua! kedekut tahap gaban. Even dalam mimpi pun belum tentu dapat. tOlonglah!

Ampun beribu2 ampun kalau entry aku ni akan buat some people terasa macam 
"  eh,aku ni kedekut rupanya?". nasib badan la. Sape makan petai dye terasa pahit. If orang yang kedekut sekeliling aku baca entry ni pun maberles jugak. Sure dia hangin. Biala ada aku kesah? Sape suruh ko bukak baca.
Aku xtaO la ape yg best jd manusia kedekut nie. Best ke beb?

Setahu aku, kalau kita jadi kedekut, kOmpom ramai kawan tak suka dengan kita and yang paling best kawan-kawan kita ni takkan cakap yang mereka tak suka dengan kita straight fOrward. Sudh pastinya diOrg mengumpat belakang. pOk pek pOk pek mengata. 

Lets be honest. aku memang akan mengumpat pasal manusia-manusia yang kedekut ayam ni belakang-belakang. Even aku tahu mengumpat tu dosa tapi aku ni jenis tak kuat iman. Jadi, kalau tak mengumpat benda yang terang-terang jadi depan mata bikin aku rasa mual-mual nk muntah. Siyes xtipu, bOhOng ciket jer.
Aku bukan suka suki  nak mengata, tp tahap kesabaran aku dah smpai level maksima. Sebelum ni aku diam, sebab kesabaran aku still menebal. *cewah!* Tapi skarang aku dah meletup. Its tOo late apologize! 

Banyak kali dah aku jd mangsa manusia kedekut ni, tapi kali ni sebab nak jaga sikit-sikit perasaan orang laen, so aku buat contoh aksi manusia kedekut secara umum gila. Pandai-pandai korang meng‘adjust’ sampai faham-faham sendiri ek. Antara pengalaman terbaik aku dengan si kedekut ayam ialah :

  • time lunch hour, kata tak nak lunch sebab tak lapar tapi bila ada yang ajak lunch sebab nak belanja…eh eh terkinja-kinja macam beruk kelaparan.
  • Time makan, bila ajak makan skali, kata tanak cOz tak lapar lagi. tp bila pelawa makan makanan kita, rakus lak dye menelan. Xlapar ke kalu camtu. curious!
  • beli makanan ikat ketat2. takOt org mintak. hais!
  • sesape amik barang dye wajib ganti. dye amik barang org. xpa xjd msalah. sharing is caring. cam hampeh kan.
  • Barang-barang kepunyaan orang lain, dia boleh pakai sesuka hati tapi kalau barang-barang dia semuanya ada tulis Alif Lam Lam Ha. Gila mental aku camni.
  • harta bia simpan sampai berkulat. xpe tu! asalkan jangan bagi kat orang lain.
  • nak makan tunggu xde orang kat sekeliling, baru bOleh makan. ramai2 kang pakat mitak lak. Ouh, watdehel!
  • Bila dia ada makanan best-best, jangan harap kita merasa. Dia akan sembuyikan sebaik mungkin. Celah-celah n corok mana ntah la. tapi kami yang lain ni sebenarnya dah nampak dah pOn. siOt kan!
  • sanggup lagi menipu + mengauta. kedekut sampai tahap menipu ni memang bangang la. Bukan nyer bleh bawak masuk kubur pOn barang2 tu!
banyak pulak aku mengOmel. Tindakan luar kawal akibat geram terlampau. Tu baru sikit. Kalu aku citer sume pengalaman dengan sepsis kedekut ayam ni, malam esOk pon blum tentu habis aku mengarang. plizzzlaa ada jugak orang camni kan? Baek ko tinggal sOrang2 kat planet Pluto. kOmpom xde sape akan kacau or mitak2 barang ko.

Pssstt . . .
kehadapan si kedekut ayam..

sekali ko kedekut dengan aku..

aku akan ingat sampai bila2..

so, aku akan kedekut berkali ganda dgn ko..

so.. renung2kan dan selamat beramal!

thanks for reading ! jangan malu-malu nak komen tau (◕‿-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...