29 June 2011

fren or bestfren ?

kawan . ape tu kawan ?

kawan bukan macam ragbi. mula2 tangkap, dah dapat ditendang. 
kawan bukan macam pampers. habis pakai di buang. 
kawan bukan macam pelangi. hari cerah xde hari gerimis baru muncul. 
dan kawan bukan macam chipsmore, kejap ada kejap xada. 
kawan baek lak camne? ada beza ke dgn fren and bestfren? this is de difference . . .

KAWAN             :   tak penah tengOk kOrang menangis depan dia.
KAWAN BAEK :   dah beasa tengOk korang menangis and has the 
                               best shOulder to cry On.

KAWAN             :   they never ask anything to eat or drink.
KAWAN BAEK :   Share makan n minum dengan korang tanpa 
                               malu2 n geli2.

KAWAN             :   stil tanya ape num fOn kOrang even teap hari 
                               berjumpa
KAWAN BAEK :   Never ask ur phOne number cOz they can olwez 
                               remember it.

KAWAN             :  only knOw a few things abOut u. sumtimes nama 
                              ayah kOrang pOn diOrg tak ingat.
KAWAN BAEK :  jangan terkejut if 1 day diOrg boleh tulis 
                              biOgraphy of ur life stOry.


sangat berbeza kan antara kawan dan kawan baek. aku ada ramai kawan, tapi xsemua kawan aku tu is my bestfren. aku cuma ada sikit je bestfren dlm kalangan fren2 aku tu. nak tau kenapa ? sebabnya macam yang aku bagitau kat atas tadi la :)

jOm aku kenalkan bestfren2 aku yang kiut, cOmel, caring, and everything. seriuzly withOut them tempang la aku. . .


 
nOr akmahani a.k.a hOney. bestfren aku paling ganas n kebal. she owez make me want tO laugh. alwez ! dunnO why. 



nur badzlina a.k.a Eina . lemah lembut n manja gilO. anak mak kata kan. dlm kelembutan dia, ada ketabahan yg tersangat tinggi in herself. selalu pujuk aku bila aku sedih. owez mesej aku bila aku sunyi. tak kira masa. dia sentiasa ada untuk teman kan aku. hebat kan bestfren aku.

nOr farhana a.k.a perana. giler2 orangnyer. sangat kepOh. she is my bestfren dari zaman skul.
Maimunah a.k.a mOon. selalu jadi pendengar setia aku. dia tak pernah jemu dengar cerita aku yang tak pernah habis.




 Anis syazwani a.k.a Anys. sgt senget. bestfren aku msa kat kOlej until nOw. dia dah macam penghibur aku. selalu buat aku ketawa dengan lawak dia. caring ! sangat caring. selalu utamakan kawan2 dia dari diri sendiri. nice kan dia :)


CristiejOyner a.k.a jOy. dia sangat giler2. owez happy. selalu temankan aku ke mana2 je aku gi. selalu dengar masalah aku. telinga dia dah penuh dengan kisah aku.


nOr farhana a.k.a epa. senget jugak dia nie. cikgu segala ilmu kuning. she owez cOncern anything bOut her fren. bia dia tak dapat makan xpe, yang penting kawan dia makan. 


Natrah a.k.a Nat. rumate aku kat Unimas. even kadang2 dia macam macik2, tapi dia owez be with me. orang tengah bila aku got a prOb wit my chenta. haa dia lah jd tukang p'damai :)



Supriyati a.k.a yatie. minah paling gelabah. selalu make me happy dengan kegelabahan dia yang x menentu.




kak nisa
   
kak syida

kak sue

 Siti Nurul Nisa a.k.a kak nysa . Rashidah a.k.a kak syida. Suhaila Saruji a.k.a kak sue. diOrang bertiga ni dah macam kakak aku. selalu bagi nasihat kat aku bila aku diserabuti masalah.

abis da ? dah habis. nice and sweet kan my bestfren.

tO all my belOved bestfren, 
we believe in each other . . 
we exchange silly stOries . . 
we share pebret clOthes . . 
we rely on each other . .
thanx fOr everything ! thanx for being my bestfren. i lOve u Ol. i missss u ol rily much !


pssstttt . . . bestfren x bermakna x penah khianati kawan. ada jugak bestfren aku yang sanggup khianati kawan sendiri. sedih dapat kawan macam tu. tu kisah dulu. kalu boleh dah tak nak ingat lagi. tapi parut dari luka tu still ada. Teman yang 'berudang disebalik batu' adalah seumpama anjing ditepi jalan,yang ditujunya hanya tulang yang akan dilemparkan kepadanya,bukan tangan yang melemparkan tulang itu.


^__^


thanks for reading ! jangan malu-malu nak komen tau (◕‿-)

22 June 2011

malang tak de bau

orang tua-tua selalu kata, malang x berbau. yeke x berbau. eh, malang tu memang ada bau ke? ataupun kita je yang sengaja tutup hidung sebab tanak bau malang. hmm kalu fikir dari segi lOgiknye, malang nie memang xde bau. kalu fikir dari segi otak aku lak, aku sangat2 setuju MALANG MEMANG TAK BERBAU. kita memang xbOleh nak hidu bau malang tu. xada sebarang bau yang menunjukkan malang akan berlaku. sebab semuanya yang berlaku ketentuan dari Allah SWT. kalu kita dapat hidu bau nasib malang kita, xde la aku ditimpa malang. 

20.06.11. kisah lalu kembali berulang. petang tu aku and adik aku, ajat, on the way dari kangar nak ke beseri, pegi amik adik aku kat sekOlah. sampai je kat simpang 4 batu dua, traffic light hijau. so aku straight je la. laju aku masa tu ? hmm tak payah tanya la, kat situ jalan straight dua hala, 3 line, kOmpom2 la aku bawak 80km/j ke atas.

tetiba ada mOto dari oppOsite way lintas lalu depan aku. seriusly aku terkejut masa tu, Allah je yang tau. aku sempat tekan brek. tapi tu la, disadvantage naek keta auto, even aku brek pon xtrus stOp. 


moto tu sempat lepas la , aku just terlanggar belakang mOto tu. mOto tu camne? leks lu, xhabis lagi. elOk je bumper depan keta aku tercuit belakang mOto pakcik tu, tetiba je aku rasa cam kena rempuh dari tepi. memusing2 keta aku. bape kali? wallahualam. aku pOn xsedar. aku dalam keta tu dah tunggang terbalik rasanya. kepala aku masa tu, Allah je yang tau, sakit sangat. berpusing2 aku rasa. sangat pening. 

sedar2 aku dengar adik aku kat sebelah dah nangis2 panggil aku gito dye sakit. time tu aku try buka pintu nak keluar, xbOleh. nak tau kenapa tak bOleh? sebab pintu kereta sebelah aku dah kemek terperOnyok masuk dalam. terpaksa aku keluar ikut pintu sebelah penumpang. mOto yang aku langgar tadi, pakcik yang bawak. orang ramai dah angkat pakcik tu ke tepi. bila tengOk pakcik yang jatuh tu, terus hilang segala sakit aku. cian pakcik tu. ada jugak aku tengok luka2 kat tangan dye, and bibir pakcik tu berdarah. aku tak tau nak buat ape masa tu melainkan mitak maaf kt pakcik tu. 

kakak waja yang rempuh aku tu xde pape. cuma keta dye la cedera jugak la rempuh aku bukan maen kuat. tapi yang aku betol2 xpuas hati is trafic light. came leh 2 2 side hijau. curiOus ! 

 Finally aku dapat infO, pakcik tu xde patah ape2 cuma luka2 ringan. aku pOn alhamdulillah dOc kata xde cedera dalaman. just kepala aku berbenjOl2 terhantuk. sakit :(

 syukur Alhamdulillah Allah masih bagi peluang utk aku terus bernafas. Ku sujud syukur padamu ya Allah. 

 Fakta penting dari accident tu :  

  • aku kena saman RM 300
  • Kereta aku remuk teruk. terbelah 2. dah xboleh repair lagi. kalu repair jugak, jadi kereta pOtong. sangat bahaya, so terpaksa say gud bye.
  • aku dapat MC 2 hari je. Pasif sangat. dOc dh tanya nk bape hari, aku bg option sehari dua. so dOc pilh yang dua. padan muka aku. sepatutnya aku kata seminggu dua, nOt sehari dua.
  • kes ni dah setel, sebab mama dah tolong bayarkan saman malam tu jugak. thanks mama :( 
  • aku dah menyusahkan mama abah aku. abah terpaksa cari beli kereta baru malam tu jgk. kereta sgt penting, our main transportation.
  • kepala aku dah macam badan unta, berbOnggol2. chantek ! xperlu pakai2 tudung naga, originally kepala berbOnggol. (-.-)
  • adik aku , ajat selamat xde pape. lenguh2 badan je.
  • aku masih trOma, xbrani lagi nak drive.

Psssttttt . . . . mama abah, kalOng mitak maaf dah buat mama abah susah hati. thanks mama abah. thanks a lOt to my bro, my sis, my chenta 4 ur suppOrt. kpd kawan2 mama and abah yang banyak tOlong, thanx jugak. hanya Allah yang dapat membalas nye. tO my belOved fren, iena, thanx sgt cyg, temankan aku tenangkan aku masa accident hari tu :)

- Syukur pd mu ya Allah krn mmelihara ksihatan hambamu ini -

mOral of dis stOry is : To all readers who are driving, please b extra careful when u r on the rOad. dOnt be like me :(

thanks for reading ! jangan malu-malu nak komen tau (◕‿-)

21 June 2011

faceblOg

SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTIFACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH


Edit

thanks for reading ! jangan malu-malu nak komen tau (◕‿-)

19 June 2011

kau dan aku


Awak . . .

Satu hari tu kawan saya bg 1 num telefon. Katanya, ni number budak poyo. Nama dia Afiq. Budak engineering. Cuba kaco tengok die nak layan tak. 
oke ! saya miscol awak. Lepas tu . . .eh, awak miscol balik. Kita lawan2 miscol. Awak mesej saya,
 “who’s dat pOkemon”

Stat dari tu kita balas2 mesej. Tp saya tak kenal lagi mana satu awak. Satu hari tu kawan saya tunjuk kat saya, 
“tu la afiq yang pakai baju putih,cap hitam”.
saya dalam kereta masa tu, saya tengok awak tapi saya tak perasan betOl2 muka awak. 

awak ingat lagi tak, kita balas2 mesej. Macam2 kita gado.
Saya panggil awak mOnyet awak kata saya kambing.
Saya kata awak OKU awak panggil saya
KKU (kambing kurang upaya)

kejam !

Saya buat voice sms kat awak. Saya bagi awak dgr berita tamil. 
Aik, awak pon balas balik. Tapi cian awak, awak tak tau nk buat voise sms, so ntah apa la yg kua dlm voice sms awak tu. hehe ! lawak2 ! terguling2 saya ketawa masa tu.

awak ingat lagi tak, penah 1 hari tu kita tengok orang bunuh diri terjun bangunan kat kota bharu.
awak nak kenakan kawan awak, awak tinggalkan moto awak, awak larikan kereta kitorang dengan kitorang2 sekali.
Awak dgn kawan awak bawak kitOrang pi makan roti canai. Naaa ! masa tu la baru dengan jelas nya saya nampak muka awak. Dalam hati masa tu kutuk2 jugak, mamat ni memang poyo. Buat muka sombong cam bagus.
Lagi semangat saya nak kenakan awak yang poyo tu tauu ;)

Dari kes larikan kereta tu la kita macam geng sikit2. Tapi awak stil tatau saya dan kawan2 yang kenakan awak.
time saya and kawan2 accident, dekat awak and kawan awak la kitorg mitak tolong. walaupun mulut awak dOk mengata itu ini kat kitOrg, awak dtg jugak tolong. baek juga awak ni walaupun kerek. muka ketat selalu, perasan bagus, tu la yang selalu saya kutuk awak. 

Awak ingat tak, awak and ur fren penah bawak lari saya dengan kengkawan sampai ke ipOh,semata2 nak pegi cari ekzOs moto. Memang sengal.
Dua hari kitOrang tak mandi. Awak dengan anas buli kami habis-habisan. 
Awak breakfast rOti sedap ada inti lagi, dekat kitOrang awak belikan roti kering yang kena cicah dengan air. Roti orang2 tua. bila kami tanak makan, awak bising kata tak bersyukur. kejam giler !

Satu hari tu awak tau saya orang yang kenakan awak. Awak kenakan saya balik. Awak buat iklan saya jual budu, tempoyak, seap iklan tuala wanita lagi. Awak tampal memo kat tandas asrama lelaki. Memang jahat. Awak ugut saya nak lekat kan kat sume notice bOard kOlej. Saya merayu suruh awak stop. awak buli saya lagi. Awak suruh saya menangis depan awak dulu baru awak akan stop. Kejam !

Saya ngan kawan2 accident. Awak gelakkan saya, sebab saya sembang kencang dengan awak. Awak datang melawat kawan saya yang patah kaki sambil bawak kerepek pisang. Import dari lumut kata awak. Hehe tak sesuai langsung. Bawak la buah ke bunga ke, ini kerepek pisang. Sebungkus lak tu. Ada ke patut awak suruh kitorg share. Hais !


Seminggu lepas tu saya dah ada kat kampong. Kita dah tak gado2 lagi dalam mesej. Dah mula mesej baek2.
1 hari tu tetiba je awak gto awak datang kangar. Ouh ! sungguh tergezut. It was de first time u call me “sayang”
Seriuzly berbunga2 + meremang2 bulu roma saya masa tu.
Yela sebelum ni gado2 cakap kasar tetiba awak panggil sayang. Yeaaaw :) 

macam mimpi.

Awak kena saman parking kat kangar. Dengan selambernya awak bagi surat saman tu suruh saya yang bayar. Bila saya Tanya kenapa, awak cakap saya yang lambat sangat bersiap, dats why awk kena saman. Tunggu saya lama sangat. 

adOyai, sabarjela. tak habis2 awk membuli saya kan. 

yang paling sweet nye stat from dat day 12.06.06, we declare as a cOuple. perfect two :)

video

 lima tahun dah berlalu . How do 5 years pass so quickly? I’m not sure. tapi saya hepy sangat being tOgether with u. walaupun kita berjauhan , tapi awk sentiasa dekat di hati saya. rasa macam baru semalam je saya gadoh2 dengan awak. xsangka dh 5 tahun kita berkawan. u owez make me happy. u owez make me got a heart attack wit ur surprise. but i rily like it dear. thanks fOr everything chenta. 


even kita jarang berjumpa, just once in a year, but its oke. u r owez in my heart ;)

video


pssstt . . . hepi 5th anniversary chenta . the test of love is nOt when we are tOgether. it cOmes when we are nOt tOgether and realize dat despite the distance, our love is still there sayang :)



thanks for reading ! jangan malu-malu nak komen tau (◕‿-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...