10 December 2011

free rider !


free rider is a bestfren to grup esaimen.

sebab ape aku cakap macam tu?

sebab nya bila ada esaimen berkumpulan, akan muncul lah spesis free rider. 

somtime aku terpikir, kenapa la lecturer suka bagi esaimen berkumpulan. esaimen berkumpulan bagus sebenarnya, tapi yang tak bagusnya bila ada nya esaimen berkumpulan,maka akan terberanak la generasi kaki menumpang.

itu yang paling aku tak suka. serius tak suka !

bukan nya aku busuk hati atau cemburu. tapi aku cintakan keadilan. tak aci la kan orang lain berusaha keras penat otak then spesis free rider ni yang tak buat apa-apa kerja dapat markah free-free.

hais!

sekali dua bOleh terima lagi. masuk kali ketiga melampau tuu. naek kepala suda. dah bersemester-mester aku stay kat Unimas nie, pelbagai spesis free rider aku jumpa. yang tak tahan tu, aku paling malang. dua sem berturut aku kutip free rider masuk grup aku. haih ! malang kan. haaa, kat bawah ni style free rider. check elOk-elok, mana tau, kOrang pOn salah satu antaranya. . .

1.    just tunggu arahan je. kalau member group laen tak roger pape, maka dia pon mendiamkan diri. hanya menunggu dan terus menunggu. sambil berkata seOrang diri, 
"diOrg tak bagitau papepon, selamat aku, xpayah pening2 pikir esaimen killer tuh."

2.   bila buat esaimen, macam lepaskan batuk tepi jalan. OUT OF TOPIC! memang damn ! tak pasal2, orang lain kena buat keje dye, edit semula keje die. palui kan.

3.   bila datang discussiOn, buat muka bodo. suruh buat tu TAK TAU. suruh buat ni TAK TAU. dah tu, ape yang ko tau?

4.   apabila ditanya, "peah, dah seap keje yang bg hari tu. nk buat repOrt lak ni." dengan selamba die menjawab, "oh, belOm lagi. saya tak tau nak buat cmner." pang ! hamek kau sedas pelempang.

5.   bila datang discussiOn, bergolek2 je atas lantai jadi tenggiling. baran tol aku spesis gini. orang lain penat berdiskusi, kau datang buat babak hindustan lak maen golek-golek kan. gedebuk ! hamek lagi kau sebilah penyepak. uh !

6.   hantu muka buku. member group sibuk berbincang, kau pulak boleh kusyuk wa tawadduk melayan muka buku. haih! aku pon ada muka buku jugak, jangan sampai aku lempang muka kau jadi buku, oke !

naaa ! geng free rider nie. tau menumpang jer.



Psssttt . . .sumtime aku rasa teringin gile nk jadi free rider. best kOt, every sem gOyang kaki je, markah free2 je dapat. best kan? so harapan aku, sem depan aku akan t'masuk dalam gOlongan spesis free rider. nak gak try rasa camner kan. hehe !




thanks for reading ! jangan malu-malu nak komen tau (◕‿-)

9 00 orang sedang berbuenO:

Kak Eiza said...

Salam ziarah...nice belog dari MamaLUV

Miss Purple Ungu said...

ada byk style free rider ni rupanya hehehe :)

aleen aiden said...

jangan bagi can weh.klo ade yg pesen gitu kuarkan aje dr kumpulan.kwn aku buat mcm tu.hu3

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

berjenis jugak ye .
:)

iedchan said...

hehhe...waktu beresimen mmg mcm tu..kalo lecturer pandai..die tak bg byk2 org wat...satu group 2 org ke 3 org pun da ckp..

cik mun said...

hehehe..tp kan..dr situ kite xkan dpt blaja ape2..

miss Jj said...

tekanan kan jadi tmpat tumpangan free rider...yg xble blah, blenyer org2 yg bkaitan dgn tanpa rasa bersalah atau malu pun ckpkami buat bersama! cam bodO jer dbuatnya...huhu

cik ungu said...

owhhh amatt!!


bila suruh dtg diskusi, memanjang ada hal.
pastu apa pun tak tau buat.

terajang sikeetttttttt

budak penjara said...

wahh..bukan men marah dia..hehe.. biasa la..lam pisang setandang..bukan semuanya cantik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...