22 June 2011

malang tak de bau

orang tua-tua selalu kata, malang x berbau. yeke x berbau. eh, malang tu memang ada bau ke? ataupun kita je yang sengaja tutup hidung sebab tanak bau malang. hmm kalu fikir dari segi lOgiknye, malang nie memang xde bau. kalu fikir dari segi otak aku lak, aku sangat2 setuju MALANG MEMANG TAK BERBAU. kita memang xbOleh nak hidu bau malang tu. xada sebarang bau yang menunjukkan malang akan berlaku. sebab semuanya yang berlaku ketentuan dari Allah SWT. kalu kita dapat hidu bau nasib malang kita, xde la aku ditimpa malang. 

20.06.11. kisah lalu kembali berulang. petang tu aku and adik aku, ajat, on the way dari kangar nak ke beseri, pegi amik adik aku kat sekOlah. sampai je kat simpang 4 batu dua, traffic light hijau. so aku straight je la. laju aku masa tu ? hmm tak payah tanya la, kat situ jalan straight dua hala, 3 line, kOmpom2 la aku bawak 80km/j ke atas.

tetiba ada mOto dari oppOsite way lintas lalu depan aku. seriusly aku terkejut masa tu, Allah je yang tau. aku sempat tekan brek. tapi tu la, disadvantage naek keta auto, even aku brek pon xtrus stOp. 


moto tu sempat lepas la , aku just terlanggar belakang mOto tu. mOto tu camne? leks lu, xhabis lagi. elOk je bumper depan keta aku tercuit belakang mOto pakcik tu, tetiba je aku rasa cam kena rempuh dari tepi. memusing2 keta aku. bape kali? wallahualam. aku pOn xsedar. aku dalam keta tu dah tunggang terbalik rasanya. kepala aku masa tu, Allah je yang tau, sakit sangat. berpusing2 aku rasa. sangat pening. 

sedar2 aku dengar adik aku kat sebelah dah nangis2 panggil aku gito dye sakit. time tu aku try buka pintu nak keluar, xbOleh. nak tau kenapa tak bOleh? sebab pintu kereta sebelah aku dah kemek terperOnyok masuk dalam. terpaksa aku keluar ikut pintu sebelah penumpang. mOto yang aku langgar tadi, pakcik yang bawak. orang ramai dah angkat pakcik tu ke tepi. bila tengOk pakcik yang jatuh tu, terus hilang segala sakit aku. cian pakcik tu. ada jugak aku tengok luka2 kat tangan dye, and bibir pakcik tu berdarah. aku tak tau nak buat ape masa tu melainkan mitak maaf kt pakcik tu. 

kakak waja yang rempuh aku tu xde pape. cuma keta dye la cedera jugak la rempuh aku bukan maen kuat. tapi yang aku betol2 xpuas hati is trafic light. came leh 2 2 side hijau. curiOus ! 

 Finally aku dapat infO, pakcik tu xde patah ape2 cuma luka2 ringan. aku pOn alhamdulillah dOc kata xde cedera dalaman. just kepala aku berbenjOl2 terhantuk. sakit :(

 syukur Alhamdulillah Allah masih bagi peluang utk aku terus bernafas. Ku sujud syukur padamu ya Allah. 

 Fakta penting dari accident tu :  

  • aku kena saman RM 300
  • Kereta aku remuk teruk. terbelah 2. dah xboleh repair lagi. kalu repair jugak, jadi kereta pOtong. sangat bahaya, so terpaksa say gud bye.
  • aku dapat MC 2 hari je. Pasif sangat. dOc dh tanya nk bape hari, aku bg option sehari dua. so dOc pilh yang dua. padan muka aku. sepatutnya aku kata seminggu dua, nOt sehari dua.
  • kes ni dah setel, sebab mama dah tolong bayarkan saman malam tu jugak. thanks mama :( 
  • aku dah menyusahkan mama abah aku. abah terpaksa cari beli kereta baru malam tu jgk. kereta sgt penting, our main transportation.
  • kepala aku dah macam badan unta, berbOnggol2. chantek ! xperlu pakai2 tudung naga, originally kepala berbOnggol. (-.-)
  • adik aku , ajat selamat xde pape. lenguh2 badan je.
  • aku masih trOma, xbrani lagi nak drive.

Psssttttt . . . . mama abah, kalOng mitak maaf dah buat mama abah susah hati. thanks mama abah. thanks a lOt to my bro, my sis, my chenta 4 ur suppOrt. kpd kawan2 mama and abah yang banyak tOlong, thanx jugak. hanya Allah yang dapat membalas nye. tO my belOved fren, iena, thanx sgt cyg, temankan aku tenangkan aku masa accident hari tu :)

- Syukur pd mu ya Allah krn mmelihara ksihatan hambamu ini -

mOral of dis stOry is : To all readers who are driving, please b extra careful when u r on the rOad. dOnt be like me :(

thanks for reading ! jangan malu-malu nak komen tau (◕‿-)

12 00 orang sedang berbuenO:

Pokcik Blogger Baru said...

Assalamualaikum diucapkan kepada jiran cek kak..

Pokcik rs ikut situasi le, klo cek kak btol2 malang, leh terbau mber sebelah kentut bau KFC. klo x, malang xde bau la.. cekian

p/s:pokcik le blogger baru yang membuang angin di blog orang lain.. polo n dipolo ye..

:: capieQah :: said...

pOkcik blOgger baru : hehe ! btOl gak tu. kira ada la malang berbau ye pakcik. oke2 bereh pOkcik :)

Q E Q E N said...

HAHA. betul jugaak kata Pokcik Blogger tu ha. kuikuikui. alhamdulillah, you tade pape capieQah :) harap lbh berhati-2 selepas ini k ~

karut marut inche hlovate said...

alhamdulillah selamat :)

ecadwinkyasha said...

hyehyehye..
dropping here.

erk,,eca start dapat lesen keta sampai lesen dah kena tukar neyh jrg dpt guna keta.mama tak bagi,sebab bawa keta ganas.hahaha

:: capieQah :: said...

QeQen : hehe pOkcik blOgger punya statment klakar tOl :P erm tu la syukur cdra ringan je. trOma xleh drive lg skrg. huhu !

inche hlOvate : syukur :)

eca : hehe ! sayang la simpan je lesen. try la drive. ganas2 pon klu PRO x pe. cewah ! ;p

yana-feehily said...

wawa..syafakillah. nasib baik wawa selamat, alhamdulillah.

✿ cik pieQa ✿ said...

huhu ! alhamdulillah slmt kak ngah. hehe trOma balik. adui.

abglan said...

Suspen story nie, Bagus lah semua yang terlibat kategori kebal.

✿ cik pieQa ✿ said...

tu la abg lan, alhmdulillah sume kebal masa tu. so slmt sumenye :)

Abang Stalker said...

cmne le bole dua2 hijau tu.xpe la..da takdir.bnd yg kita x jgka bole jd kn.alhamdulillah xde apa2 yg cedera parah. :) next time jgn terus pecut.lihat kiri dan kanan. ;)

✿ cik pieQa ✿ said...

entahla abg stOlker. smpai skrg sy kOnpius pikirkn benda tu. hehe ! tula serik dah tanak pecut2 lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...