13 October 2011

I've Fallen In Love

Sebelum ni kalau cakap pasal Sarawak, mulut aku mesti muncung2 ke depan. Lepas muncung-muncungkan mulut, terkeluar la kata-kata kesat berbaur lucah  . . . 

oh ! tolongla Sarawak sangat bosan!
Jangan mimpi-mimpi datang Sarawak, siyes takde yang best pon.
Negeri paling mundur penah aku jumpa. Aku sanggup tinggal di felda daripada tingal kat Sarawak.

bla bla bla bla pegi blah sana . . .

Tapi tu kesah setahun lepas masa mula-mula jejak kaki kat bumi kenyalang nie. Sekarang tiba-tiba rasa macam jatuh cintan pulak dgn Sarawak. Best jugak rupanya Sarawak ni. Ingat kan takde tempat-tempat best, rupanya banyak tempat best.

Aku je yang lembab tak pandai explore. Asal keluar je aku gi kuching asal go kuching je aku keluar. 

Tapi last week lepas je aku join trip kolej allamanda gi melawat kampong budaya atau dalam bahasa penjajahnya culture village, barulah wujud kesedaran bahawa Sarawak is not so bad. 

Best jugak wOo oOo ooO! Eh, bukan best jugak lah, best sangat. Baru jelajah kampong budaya, aku da cempera teruja bagai kan, belum lagi aku jajah gunung santubong, taman Negara bako bagai. Tunggu2 saat itu akan tiba. Yeaaw !

kat kampong budaya ni la baru aku kenal cara hidup and budaya orang Sarawak yang unik. Bukan budaya je yang unik, pakaian pon unik. Paling dasat dapat tengok free show orang iban menari tak pakai spender. Alhamdulillah tak tergugat iman. Best jugak bila dapat jelajah segala jenis rumah kat sana, rumah bidayuh la, rumah iban la, rumah panjang la. Dan 1 tahun lagi akan ada rumah ketot pulak insyaAllah . Makanya bila disimpul-simpul dibelit-belitkan, kesimpulan ringkasnya, I’ve fallen in lOve with Sarawak lah ! Ooyeah !

aku sendiri tatau ape kejadahnya benda hitam tinggi nie.

dalam rumah panjang. memang panjang.


unik kan tangga diorang. harus terkencing-kencing nak turun tangga nie. gayat !

tatau ape nama benda ni. tapi fungsi die macam jejantas, jejambat, jambatan dan boleh juga jadik  jamban


abaikan internatiOnal student yang berbau WANGI di belakang tu. uh!

sila fokus pada kasut. memang tak leh blah masing2.

gadis iban, bidayuh segala bagai


jangan tatau, dalam kampung budaya pon ada waterfall babe !


style paling stylo. tangan keras macam kayu.

gambar pebret aku nie. cantek kan. what? buruk? nah amik pelempang skali

speechless ! O,o


Psssstttt . . . bila pakai pakaian sarawak, terasa diri bagaikan puteri gunung ledang. pergh ! sila lempang aku pelan-pelan.




thanks for reading ! jangan malu-malu nak komen tau (◕‿-)

10 00 orang sedang berbuenO:

[sutera kasih] said...

ehem2..best kan sarawak hehe

dulu2, member yg 1st time nk dtg sabah utk study plak, berfikiran bnda yg sama mcm kamu fikir..lama2 dorg suka tinggal sabah smpai x nak pulang hehe..

kalau sy jd kamu pun mgkin akan berfikiran bnda yg sma..sbb sy x penah lg jejak kaki di tanah smnnjg hehe

ZACK ENTRY said...

setiap tempat ada keistimewaan tersendiri..cantik pakaian puteri gung ledang..heheh ^^,

cik ungu said...

paling tak suka masuk umah yang gantung2 tengkorak tu. tertekan!


huuhu..

lamanya tak pgi sarawakk..~

Santri T.P.I.N.I said...

tula...tak kenal maka tak cinta...sudah kenal melekat di jiwa...he3

Miza LafvaLiSz said...

chantek..bagaikan puteri..hehe

✿ cik pieQa ✿ said...

@[sutera kasih] : eekekeke. memang best. hehe ! tula kan. dunjudge a book by a cover kan ;p

✿ cik pieQa ✿ said...

@ZACK ENTRY : hehehe ! betol3. pakaian puteri santubOng, tp bila pakai rasa macam puteri gnung ledang. hik3! ;p

✿ cik pieQa ✿ said...

@cik ungu : paling suka masuk umah yang sume orang dalam tu pakai pakaian iban tak pakai spender. hahaha !

✿ cik pieQa ✿ said...

@Santri T.P.I.N.I : hehe itula pasal. bila dh lekat susah plak nak tgalkan ;p

✿ cik pieQa ✿ said...

@Miza LafvaLiSz : yeaaww ! hidung kembang seperiuk ;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...