29 September 2011

Oh Ibu . . .

antara ibu dengan si buah hati, mana lebih penting?

mana lebih korang utamakan?

kalau kita ditanya soalan tu, kompom , kita mesti akan jawab "eh, mestilah mak paling penting"

yeke. korang pasti dengan jawapan korang?

auta je tu. aku pon akan jawab macam tu. tapi korang sedar tak hakikat sebenarnya kita selalu memadukan kepentingan mak kita. kita kata mak kita adalah insan paling penting dalam hidup kita, tapi . . sedar tak korang . .

bila kita seronok, kita cari buah hati. tapi bila kita sedih, baru kita cari mak.

bila kita dapat result gempak, kita sibuk cerita kat buah hati kita. tapi bila kita gagal, Mak jugak yang kita cari.

bila kita happy, kita kongsi sama buah hati. tapi bila kita sedih, mak jugak yang kita cari untuk menumpang mencurahkan air mata di bahu mak.

bila nak pegi holiday, sibuk contact buah hati ajak pergi together mether. tapi bila nak hantar anak, baru nak cari contact number Mak.

bila valentine, kita bagi hadiah spesial kat buah hati. tak boleh lewat sehari pon. tapi bila datang hari ibu, kita just ucap, "selamat hari ibu". tu pon terlewat 3 hari. 

Selalu. . . ingat buah hati kita. Selalu jugak. . . Mak yang ingat kat kita

bila-bila masa di mana jua, kita sebok menelepon buah hati kita, sms buah hati kita every minutes. tapi entah bila pulak kita nak telepon Mak.

bila nampak benda cantek, benda menarik, terus kita terpikir nak beli nak hadiahkan untuk buah hati. entah bila pulak nak beli kan hadiah yang cantik dan menarik untuk Mak. 

Mak pesan, "nanti kalau dah habis belajar dah dapat kerja, boleh tak kirim duet untuk mak. tak payah banyak-banyak, lima puluh ringgit sebulan pon dah cukup." Hati mula tak keruan, otak mula sibuk bekerja, buat kira-kira. cukup ke bajet bulan depan, nak kena bagi mak pulak . hais!

Tapi kalau Mak dah takde. baru tahu erti hilang. baru tau nak menangis menjerit-jerit RINDU.

try to think . . .

sanggup ke kita suap mak kita makan. . .

sanggup tak kita cuci muntah mak kita. . .

sanggup ke kita kotorkan tangan untuk cuci lampin mak kita bila mak dah tua nanti.

mampu tak kita bersihkan najis mak kita bila mereka dah tak mampu uruskan diri mereka lagi. . .

sanggup ke kita buang kan ulat dan cuci luka kudis mak kita. . .

dan yang paling penting sanggup tak kita berhenti kerja yang gajinya beriban-riban semata-mata untuk jaga mak kita. . .

renung-renungkan. dan selamat beramal !




beliau yang terutama. beliaulah cinta hati saya. beliau juga yang sangat saya sayang. !


Psssttt . . . dah lama tak menghapdate-hupdet. tetiba kua entri penuh keinsafan kan. itu tandanya, aku tengah rindu mama aku bagai nak gila. sungguh ! gila pon tak rindu macam aku. 






thanks for reading ! jangan malu-malu nak komen tau (◕‿-)

14 00 orang sedang berbuenO:

Iz.Eusof (Abg Stalker) said...

err..x mampu..abg x mampu nk bahgiakn my mum mcm mn dia bahgiakn abg. :( mama tu penting,tp dia bkn la no1 didlm kepentingan,cuma no1 dihati dan di mulut.sdh!berdosa!

ArulchelseA said...

ermm ibu..

✿ cik pieQa ✿ said...

@Iz.Eusof (Abg Stalker) : emm btul2. huhu ! selalunya mlut kata num 1, tapi kelakuan m'belakangkan mak kita kan.

✿ cik pieQa ✿ said...

@ArulchelseA : ibu oh ibu (^_^)

miss Jj said...

miss mummy T_T

bella luna said...

ibu,dia adalah segala2nya bagi saya tapi bile sampai waktunya, mungkin ibu adalah yg kedua,huhu

cheqwa said...

hukhuk,aku sayang ibu...insap aku nokks,pasni tanak abaikan ibu....muahahaha,aku takde boyapren pon :p

JIJI YU said...

aku rasa..bnyk yg aku kongsikan dgn umi la

[sutera kasih] said...

suka entri awk ni..betul apa yg awk ckp tu..mulut kita ckp mak no 1, tp tnpa sedar, perbuatan kita tak sama dgn apa yg dilafazkan..thanks mengingatkan dear :)

✿ cik pieQa ✿ said...

@miss Jj : miss my mama tOo :(

✿ cik pieQa ✿ said...

@bella luna : betol2. dan masa itu adalah lps kita kawen nnti kan. tapi ibu tetp pertama di hati kan :)

✿ cik pieQa ✿ said...

@cheqwa : ahaha! naa memang mau kasi kauisap pOn nni nOks.

✿ cik pieQa ✿ said...

@JIJI YU : bagus la kalu gitu aku pon banyak gak kongsi. tp2 kadang2 tu aku jadi jugak macam yang aku mntion dlm entri ni. ish3!

✿ cik pieQa ✿ said...

@[sutera kasih] : thnks lalink ! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...