12 September 2011

Facebook Dan Sihir

sungguh aku terkejut bila baca paper Kosmo hari ni.

Tajuk depan terpampang besar pasal kisah sihir guna gambar di facebook. 

terkebil-kebil mata aku membaca. ada jugak kesah macam ni rupanya. 

budak perempuan kena sihir dengan sorang lelaki dan sorang perempuan. dua orang sekaligus sihirkan dia. memang haiwan. BABY pon tak kejam macam tu.

diorang gunakan gambar yang ada kat fb untuk sihir budak perempuan tu. menakutkan. sungguh, aku takut !

nak aku cerita lagi? tak payah mengada. nah tekan SINI, baca sendiri.

oke ! spantas kilat login FB dan tukar profile pic aku yang tak semenggah tu. muka senyum tahan kentut tukar dengan gambar lama, si katun cOmel.

walaupun aku dah private gambar2nye sebelum nie, tapi bila dah baca berita tu, hati tetap rasa tidak tenteram babe. mintak simpang ya Allah. mohon sangat dijauhkan. 

sama ada korang tau atau korang tak tau, gambar2 kita kat fb tu memang boleh dicopy paste semudah A B C, 1 2 3.

tak percaya? bukak gambar kawan2 korang, right click, then save image as. simple je, tak payah bayar cukai 6% pon.

macam selalu buat je? meme laaar. aku selalu curi gambar buah hati aku dari peshbuk dia. hehe!

oke. sekian. sambung balik tugas mengemas barang. baju bersepah2, satu hape tak packing lagi. esok pagi fly balik Sarawak.

Sumpah ! air mata aku tetiba mengalir deras bila taip perkataan S.A.R.A.W.A.K. 

boleh tak kalau aku tanak balik sana????????????!!! 





thanks for reading ! jangan malu-malu nak komen tau (◕‿-)

22 00 orang sedang berbuenO:

Santri T.P.I.N.I said...

sekarang kena hati-hati sebelum uplod gambar... kena edit dan letak watermark dulu, baru uplod.

Nadzirah K. said...

mmg kene berhati-hati skrang ni...

SimplySeoul said...

bahaya2...kawan dalam facebook tu pandai2 lah pilih.

Balik kuliah??? selamat berkuliah semula.

Adylia Qarissa said...

bila dalam diri tak ada keimanan, sihir jadi sahabat mereka...ermm... semoga tuhan lindungi kita dari mereka yang busuk hati..

✿ cik pieQa ✿ said...

@Santri T.P.I.N.I : kan kan. itula pasal. kalau kf fb, cikpieQa memg dh private gmbo2. takut.

✿ cik pieQa ✿ said...

@Nadzirah K. : sangat kena berhati2 kan.

✿ cik pieQa ✿ said...

@SimplySeoul : betol betol betol. mmg kena pilih masa nak approve tu. hehe ! tenkiu. tapi tak reti2 nak balik kmpus pon lagi nie.

✿ cik pieQa ✿ said...

@Adylia Qarissa : erm, harap2 camtu la kan. kesian org laen dianiayai.

diana said...

private kan semua..
senang citer...

Amirul Aqiim said...

esok fly balik srwak?
hati2 tau drive kpal terbang :P

Elih Japahar said...

Perkara ini jgn dipandang remeh kerana ini melibatkan nyawa..sampai ke sihir pulak tu herm! mcm2 la skrg ni...so, kena hati2 walau d mana pun berada..

Esok balik sarawak?..sarawak mana? study ke ape?

sobri yaacob said...

mcm2 skrg kat fb pun bleh kna sihir2 ni..
apa2 kita smua kna bhati2 la..

Chachos Cheezy Wedges said...

best ape dok sarawak... dpt gak merasa nek flight... huhu~~

[sutera kasih] said...

bahaya dunia internet sekarang..sbb semua pun dh mahir huhu

errkkk..kenak sikmok balit srwk? :)

Maria..... said...

terkejut gak dengar berita ni,terbaca kat facebook..jadi xboleh la letak gambar sebarangan,klu nak letak better gambar tu ramai....moga Allah melindungi kt semua...amin...

Santri T.P.I.N.I said...

salam ziarah, anda di tag dalam segmen ni...

http://sun3tpini.blogspot.com/2011/09/segmen-kancil8349-pengalaman-korang.html

Wadi AR said...

gua private pesbuk

cik ungu said...

kalo pasni letak gambar punggung, de tak org nak bomoh?

zer0xs said...

hahahaha angkut skali hujan hujan kat perlis tu blk sarawak.. kasi sana banjirr~

Asyila Zainuddin said...

uish.. yeke ni? takutnye.. huhu..

yana-feehily said...

macam-macam hal kan skrg ni..

kura said...

manusia skrg dah terlebih bijak, tp ngek kan. heheh.

wah. fly tu. walaupun sarawak je. Ahah!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...