08 September 2011

tOpup Dan Cukai

pernah korang dengar cukai pintu?
haa, aku pon pernah.

cukai jalan, pernah dengar?
memang harus terjun KLCC kalau cukai jalan korang taktau.

cukai kereta pulak, tahu tak?
alah bisa tegal beasa kan.

cukai topup lak, penah dengar tak?
tak penah? 

aku pon tak penah. tapi percayalah, ianya akan wujud tak lama je lagi. aku tak tipu aku berkata benar berpandukan sumber yang boleh dipercayai. kalau sumber tu tipu, nescaya menipu jua la aku.


start on 15 september ni, setiap toppup akan dikenakan caj cukai sekali.

tolong tolong ! sila tolong tenangkan aku. kenapa aku rasa badan aku seperti berotot-otot dan bertukar menjadi hijau kehijau hijauan.

apa perasaan korang kalau topup 10 hengget yang korang beli sebelum ni tiba-tiba dikenakan cukai tambahan. mesti rasa sentap sehingga terasa nak cabut segala bulu yang ada dalam hidung korang dan pajak di kedai hanphone untuk bayar cukai topup tu kan.

tak pikir ke golongan kurang kaya seperti aku yang masih merangkak menuntut ilmu, terpaksa keluarkan duit lebih untuk bayar cukai masa beli topup. 60 sen tu aku boleh beli 3 gelas air suam tau tak. cukup untuk support aku makan sehari. 

tak payah aku cite panjang. nak tau detail tengok kat SINI.


Pssttttt . . . kalau korang sayang syiling 60sen korang, sila beli stok topup banyak2 bermula sekarang. pastikan stok topup tu boleh bertahan sampai ke anak cucu. kalau sesak jugak, campak je henpon kau dlam laut, pakai public phone je. kompom tak perlu bayar cukai.



thanks for reading ! jangan malu-malu nak komen tau (◕‿-)

34 00 orang sedang berbuenO:

cik ungu said...

pasni kene beli setem banyak2.

back to basic. tulis surat.

IEQAH said...

ohhh jom kita beli topup cepat cepat buat stok..hehehe

✿ cik pieQa ✿ said...

@cik ungu : beli pen dan kertas selamat dari cukai

✿ cik pieQa ✿ said...

@IEQAH : cepat2 ieqah. beli kan untuk cik pieQa skali .

isha said...

i paki bil... naek jugak ker???

✿ cik pieQa ✿ said...

@isha : pakai bil lagi tinggi cukai nye.
10 peratus.
sumpah saya tipu !

ArulchelseA said...

kena tumbangkan kerajaan skang ni... kih kih kih

ctk said...

lor...melampau2 naeknyerrr...gila duet...hahaha

*rainyscream* said...

ohoho.begitu pantas cik pieqa.
Ptg td dapat msg hotlink, and rasa nak mencar*t je. topup ada cukai??nonsense!!

♥ Dea ♥ said...

habeslla... dah la aku nih kaki sms..:P

Mohd Izzar said...

rakyat didahulu kan~~

ShErA said...

nasib baik jarang top up... hehe

cik wani said...

6kupang berbanding ang dok gayut berjam2 xdak pekdah, apa la sgt..

difficult easy. said...

nak ikut cara cik pieqa lah! topup cepat cepat dan banyak banyak sekarang! hahaha.

MSE Photography said...

kla pakai postpaid kene cukai tak???

Miza LafvaLiSz said...

semua nak knakan cukai..haihh kering poket aku satgi...

yana-feehily said...

amboi...melampau kot smpai nk kena cukai..tkyah pakai henfon la pasni ^__^

sifu im said...

topup mhl..malas dh aku nk gayut ngn cikaro2 lps ni..haha

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

pakai pesbuk aje le . hahaha

semak betoi . cukai2 segala . nak topup pom kene cukai . adeh la .

ZouL said...

haha.pasni leh la beli topup bnyk2 sebelum 15hb hehe

✿ cik pieQa ✿ said...

@ArulchelseA : jentera berat yang manakah paling sesuai untuk jayakan proses tumbang menumbang

✿ cik pieQa ✿ said...

@ctk : sangat kan. kering poket beta. uh !

✿ cik pieQa ✿ said...

@*rainyscream* : ahaha ! memang nonsense. dh berjaya mncarut. dapat tau pasal ni trus jd justin bibir, menyanyi "oh BABY BABY BABY !"

✿ cik pieQa ✿ said...

@♥ Dea ♥ : hehe ! 3x8 la kita. huhu !

✿ cik pieQa ✿ said...

@Mohd Izzar : sila tukar slogan. duwet didahulukan ^^

✿ cik pieQa ✿ said...

@ShErA : cik pieQa pon lepas ni alamatnya, 10 ringgit sebulan - itu sangat menipu namanya

✿ cik pieQa ✿ said...

@cik wani : haha tak de maknanya. bukan style aku bergayut berjam2 yo. apa la sgt ang kata? ahaha lepas ni sila belanja aku topup,oke?

✿ cik pieQa ✿ said...

@difficult easy. : haha ! jom2 shera, kita kumpul stok bebyk.

✿ cik pieQa ✿ said...

@MSE Photography : pakai pospaid lagi mahal cukai nye. 20% cukai. sumpah ! aku tipu .

✿ cik pieQa ✿ said...

@yana-feehily : kita pakai public phone je la pasni ye kak ngah

✿ cik pieQa ✿ said...

@sifu im : daripada ko gayut dgn cikaro, bagus koo gayut dgn kera di pokok. bertambah jugak skill.

✿ cik pieQa ✿ said...

@::ini belog saya . cinta hati saya:: : minggu depan log in pesbuk pon kena cukai 8%. sumpah ! tipu lagi.

Mya said...

*pengsannn :(

[sutera kasih] said...

tak pun kita pakai sistem asap or burung merpati hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...