26 July 2011

Bila Nenek Menjadi Remaja

satu hari di saloon butterfly . . .

"amoi, nanti u tolong i pilih warna naa. tengokla yang mana sesuai dengan i. tapi tak mau la kaler yang terang-terang macam pink ka ungu ka takmau la. satgi orang kata burung merak pulak kat i. kaler yang bagi nampak muda sikit la"

dalam hati aku . . . 
"pergh orang tua makcik nie, dasat. tak letak warna atas kepala pon memang macam merak dah aku tengok. tak padan dengan tua lanjut usia"

si amOi menjawab . . . 
"boleh boleh. apa pasal u ada event ka?"

*aku masih seperti tadi usah atas bawah , tengok muka orang tua makcik tu sambil meneka-neka umur dia.*

orang tua makcik tu menjawab dengan irama yang boleh buat aku termuntah hijau . . .
"dok dok, i nak ikut husband i pi Key Hell esok pagi. baju pon i tak kemaih lagi nie. ingat nak cari baju sekali kat the store satgi."

"pergh! nak p Key hell je pon, sampai nak beli baju nak saloon rambut segala. belum lagi pi London tu. gamaknya kalau  nak pi London mau buat plastic surgery terus hape." 
sekali lagi aku sedekahkan pahala kat orang tua makcik tu.

bla bla bla . . . da seap rambut dia. wallah ! tatkala makcik tu berdiri . . . 
OMG ! dressing dia. phewwiiit ! 
meOooow. . kucing yang mengiau bukan aku oke. uh ! seksi. legging siut. memang la dia pakai blaus paras peha (leher mau V shape), tapi mai tang legging tu. Ouch, mau leleh air mata aku. bukan tergoda tapi terseksa mata aku melihatnya. legging pink lagi tuh. alahai orang tua makcik . . . 

oke ! sampai turn aku. macik tadi dah ke bahagian seterusnya untuk memproses rambut dia. auntie gunting rambut ni memang ramah, suka sembang-sembang. dah alang-alang sembang, saja aku tanya auntie tu . . .

"auntie, macik tadi customer tetap auntie ye?"

"hOo la . selalu datang cuci rambut sini meh"

"bape umur dia auntie?"

"rasanya around 55-58. tua manyak dari saya lo"

gluuupp 55-58? gilak la. dressing tak padan umur. tutup topik tu. sembang pasal laen lak dengan auntie. tapi kepala yang mengandungi otak yang telah ALLAH pinjamkan kat aku masih legi berputar-putar memikirkan sesuatu mencari konklusi . 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Alhamdulillah nasib baek la mama aku opah aku nenek aku tak seperti itu. Syukur21 !

yang jadi masalahnya, bila macik-macik ni yang dah layak dipanggil opah perasan bahawa mereka masih remaja. dat's why diorang sanggup pakai pakaian yang menonojolkan gaya dan perwatakan remaja. buruk la macik siyesly buruk. aku tak paham kenapa segelintir wanita-wanita tua berusia tak nak terima hakikat yang diorang dah tua. kenapa perlu diorang berpakaian mengalahkan orang muda. rasanya , walaupun diorang tua , diorang masih tetap ada kecantikan dan keanggunan yang tersendiri.

perlu ke wanita yang yang umur dah senja gayakan fesyen yang tayang-tayang ketiak ? 


please la ! aku berani potong kuku, tak ada mata yang akan tertawan memandang ketiak yang berkedut seribu tu. sungguh aku tertanya-tanya, terpikir-pikir, perlu ke seseorang yang dah berstatus opah , nenek , granny  maktOk , pakai seksi, ketat dengan pesyen tayang betis tayang peha yang kelihatan seperti kaen berkedut seribu? 

tutup seluruh tubuh dan pakai tudung litup tak semestinya menunjukkan seseorang itu warak dan ada iman yang kukuh. tapi dat's more better daripada tayang segala benda-benda kecut dan mengerikan. tolonglah macik-macik ! jangan cemarkan keindahan alam kita dengan pemandangan yang mengerikan tu. 




senang citer, tak salah kalau nak sentiasa cantik. tapi bab pakaian tu biarlah beragak. ni sampai tahap pakai singlet, pakai legging, pakai skirt pendek, memalukan diri sendiri je. pecaya lah, kalau makcik-makcik pandai pilih pakaian yang sesuai dengan tahap usia, for sure macik-macik akan kelihatan anggun dan cantik dipandang. pacik-pacik kat rumah pon kompom tak cari laen punya.


pssssttt . . . menyampah dan mual tengok dua tiga orang artis wanita TUA kat malaysia ni yang berpakaian seksi bagai. nak muntah aku tengok diorang. rumah kata pergi kubur kata mari pon tak sedar-sedar lagi nak pakai baju yang cukup kain. hais !



thanks for reading ! jangan malu-malu nak komen tau (◕‿-)

31 00 orang sedang berbuenO:

Mish Apple said...

hahah . teruk !

✿ cik pieQa ✿ said...

sangat kan :)

RARA aihara said...

astaga~
kite yg remaja-remaja pun jangan begitu juga yer...
tak jelita oke !
=)

✿ cik pieQa ✿ said...

Rara : yes for sure. nak cantik tak perlu seksi kan :)

Afiq Din said...

huyyooo....
nenek pon pki legging

✿ cik pieQa ✿ said...

afiQ : itu yang meleleh air mata + air hidung melihat nya. hoho !

Aku Afzal said...

hehe.donia2 ~

#balik nak ajak omak den poie key hell!haha

✿ cik pieQa ✿ said...

Afzal : hehe ! jangan lupa g saloon n shOpping baju dulu sbelum g key hell ye :)

Wanie said...

ade je kan yg macam tu..
datin tak? huhu
tak insaf lagi dah berumur pun..

✿ cik pieQa ✿ said...

wanie : itulah kan. harap2 kita tak jadi camtu.
mitak smpang malaikat 44 !;p

cikal ananda said...

Assalamualaikum,,
kunjung awal nie,,
salam kenal ye,,.
ku follow ya sekalian langganan,,
Thanks be4.

✿ cik pieQa ✿ said...

thanks cik ananda :)

Green Apple said...

errrmmm...
terpulang...

syrupmasin said...

haha..org skrg mcm2 fesyen nye :D

ezzu said...

hahaha....memg teruk perangai org tua kalu x sedar diri kn...

Hidayah Deiya Aledruce said...

kesian tol la makcik2 ni..smg mereka berubah..=)

✿ cik pieQa ✿ said...

green apple : hehe :)


syrupmasin : tu la kan. macam2 ader ^_^

✿ cik pieQa ✿ said...

ezzu : btol tu. jangan kita yg muda contohi mcam tu suda. sangat tak chantek ;p


Hidayah : sama2 la kita doakan :)

amir aizat said...

tak senonoh kan

✿ cik pieQa ✿ said...

amir aizat : amat2 tidak senonoh(-.-)

Unna said...

huhu dunia sekarang. moga kita jauh dr suma benda ni.

✿ cik pieQa ✿ said...

Unna : amin amin ya robbalalami. harap2 camtu la kan unna. yang tak elok ta payah kita ikot2 kan :)

dak eina said...

dasyat2.. sedih pon ada... bwk2 la bertukar imej lebih sopan sikit...

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

amoi xpe lagi ...jgn makcik bedah sudah ..kihkih

apek tgk lari ...haha

excellence

✿ cik pieQa ✿ said...

eina : bukan takat sedih,, takut pon ada nengok nye ;p

✿ cik pieQa ✿ said...

mohdhazlan : bukan sja apek, itu bhaiyaa tengok pon cabot lari tau :)

kak lang said...

hikhikhik...ape la

✿ cik pieQa ✿ said...

kak lang : ish3 kan. geleng2 kepala ;)

Ratu Lissa said...

suka entry nie..best sangattt!

✿ cik pieQa ✿ said...

Ratu Lisa : hehe ! tQ :)

difficult easy. said...

betul piqa. tak tau apa yang dorang fikir sebenarnya kan. hish. menambah kan dosa org lain jee. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...