19 July 2011

Perihal Aku Si Penanam Anggur

cuti semester dah 2 bulan berlalu. otak aku dah semakin membeku *akibat terlalu banyak tidur*. di saat kawan-kawan aku yang lain gigih bekerja mengumpul wang poket sendiri, aku hanya mampu membuka perusahaan anggur di teratak tercinta. bukan lah aku nak tangisi nasib bukan juga aku nak salahkan takdir, tapi disebabkan nasib malang aku itu la aku terpaksa membuka perusahaan tanaman anggur yang tak berapa nak bagi hasil lumayan.

target aku cuti 4 bulan ni aku nak bekerja berbakti berusaha gigih mengumpul wang poket tanpa mengharapkan belas ihsan bonda ayahnda tercinta. start cuti dulu kala, aku kerja kat bookstore, tapi 2 hari je keja, aku angkat kaki. mengade kan aku, tak boleh susah sikit. *huh ! sila tampar aku lelaju*

rezeki datang bergolek, dapat offer jadi cekgu. dengan penuh jaya aku menjalankan tugas sebagai pendidik anak bangsa dalam melahirkan wira-wira negara *sebelum aku lebih merapu sekali lagi tampar aku lelaju*.


tetapi hidung aku yang tak berapa nak mancung gagal menghidu bau malang yang datang kat aku. eksiden ! uh ! tanak sebut. tanak ingat ! disebabkan kisah tragis yang menimpa aku, aku troma tak boleh drift drive lagi, so aku terpaksa letak jawatan. uh sangat sayang kot. baru nak pupuk kasih sayang dengan anak-anak didik. dah terpaksa berpisah. sesungguhnya sangat berat hati aku. bukan senang nak dapat keje yang tak susah sangat tapi income yeeeuuw yeeuuuww. 2 minggu setengah keje, aku dapat 800 hinggit. kalau sebulan? kalau 4 bulan ? amik kalkulator kira sendiri. keje tak susah pun, mengajar je. 7.30 pagi pegi sekolah, 2.30 balik rumah. kelas pon tak pack. paling banyak sehari 4 period je. sangat rileks kan. tapi apekandaya nasib tak menyebelahi. 


sekarang ape aku buat. tak buat ape. duduk rumah je. hari tu mula-mula macam best la. makan tido je keja aku. bahagia giler. tapi bila dah lama-lama mau bersawang otak aku ni terperap dalam rumah je, berkawan dengan penyapu, mesin basuh, sunlight, telebisen, uh ! tak best la kawan ngn korang. nasib baek ada darling streamyx, best fren eva . haha ! *gelak evil*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

6 pagi bangun dalam keadaan terkejut mendengar pekikan dan laungan frOm bonda FM. uh ! berdesing. 

iOn baju mama, baju abah, baju adik . 

prepare brekfast *kadang-kadang* . 

bila semua dah keluar, buka 8tv then aku continue dating dengan my huggie . best! 

habis dating dengan my huggie, dating lak dengan abg washing mashine . 

curang jap dengan abg washing machine, pegi ngedate dengan si penyapu. 1 rumah aku godek . 

abg washing machine dah stat jeles tengok aku bermanja dengan pakcik penyapu, mula la jerit-jerit panggil aku. terpaksa la dating pulak dengan pakcik penyidai.

bergosip dengan cik Sunlight sambil menyanyi riang.


buka lappie, facebOok, blogwalking sampai tertido . 

alarm bunyi, keluar ngedate pulak dengan si periuk, si dapur dan si kuali *3 sekaligus aku layan*

layan sinetron sambil menghadap lappie . 

layan Marimar (tamat suda) *fokus*

layan si jundai sambil melipat baju. 

bila malam pejam mata tidur. 

esok bangun ulang balik benda yang sama. bOring kan. serius sangat boring. segala perabot dalam rumah ni pon boring nak mati tengok muka aku yang tak semenggah ni setiap hari. uh ! sabau jo lah kan .

pssssttt . . . online sampai lebam ! (◑‿◐)




thanks for reading ! jangan malu-malu nak komen tau (◕‿-)

6 00 orang sedang berbuenO:

Anne Nurain said...

hahaha..
sabor je la..
x try bt felt.. ada gak income.. hihi..

✿ cik pieQa ✿ said...

huhu ! itula anne, sabar jela kan. ala, tingin jgk nak bt felt cOmel2, tp saya x pandai pastu x kreatif pulak tu. huhu!

echaRierie said...

hahaha..
bese la tue..
sy pun dh brapa bulan tnm anggur..
berenti keje jgk..
so rutin harian sgtla memboringkan..haha~

✿ cik pieQa ✿ said...

Echa : senasib la kita kan. hehe ! memang sgt boring. huu~

Abang Stalker said...

hahah..


sungguh tragis kisah kamu.



tp cm best je,padat,lekat,lekit ek schedule awk hr2. ;D


bole kurus cpt ni. ;) *pdhal bdn da kerempeng.kui3

✿ cik pieQa ✿ said...

haha ! mcam2 la abg stalker. mmg melekat lekit. hehe !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...